Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2011. Január 31. 03:29, hétfő | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

2011.01.31. - Minden patika köteles lesz gyógyszert keverni

2011.01.31. - Minden patika köteles lesz gyógyszert keverni

Ezentúl egyetlen gyógyszertár sem bújhat ki a magisztrális gyógyszerkészítés alól. A patikusok kamarája üdvözli a szigorítást, amely a szakma hagyományokhoz való visszatérését erősíti.

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke azt mondta, ma már, amikor mintegy tízezerféle gyári gyógyszer létezik, a magisztrális szerek aránya a 20—30 évvel ezelőttinek kevesebb mint a felét teszi ki. A betegre szabott készítmények sokszor mégis megkerülhetetlenek, a legtöbb ilyen receptet bőrgyógyászok és gyermekorvosok írják fel, kenőcsök, kanalas orvosságok, kúpok, orrcseppek, porok formájában.

Mint mondta, a patikusnyelven „magizásként” emlegetett művelet magas szakértelmet kívánó, aprólékos munka. Ráadásul a magisztrális díjat jó tíz éve nem emelték, miközben az alkalmazottak bére, az energia ára nőtt. Nem véletlen, hogy több gyógyszertár igyekezett kibújni alóla. Dr.Melczer Máris azt is elmondta, tudnak olyan gyógyszertárról, ahol nem vállalták el a magisztrális készítmény vényét, megint máshol a kollégák napjában legfeljebb öt ilyen receptet fogadhattak el. A januártól életbe lépett szigorítás ennek véget vet. A magisztrális gyógyszereket személyre szabott hatóanyag-tartalommal lehet összeállítani, ráadásul a gyárinál jóval olcsóbbak. Nem véletlen, hogy a magisztrális készítmények köre bővül, fejlődik. Hozzátette, a betegeknek eddig sem jelentett problémát a receptek kiváltása, mert eleve oda küldte őket, ahol számíthattak a segítségre. Az azonban jogos elvárás, hogy ehhez minden gyógyszertárban meglegyenek a feltételek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 28. 09:11, szombat | Életmód

Néptánc- és táncházrekord született a budapesti Kossuth téren

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson.