Hírek
2019. Január 29. 09:01, kedd |
Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay
A világűrben akarják pörkölni a tökéletes kávét
![A világűrben akarják pörkölni a tökéletes kávét](/external/image_cache/3/7/7/3778fcc5e8ae156b4b9e617577550b8e.jpg)
A rakétatechnológiát akarja segítségül hívni a kávé tökéletes pörköléséhez egy amerikai és egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozó, akik jövőre tervezik a világűrbe juttatni kávépörkölő kapszulájukat.
A kapszula a Föld légkörébe való visszatéréskor keletkezett hőt használja fel a kávészemek pörköléséhez, amint azok egy túlnyomásos tartályban lebegnek. A tartályban a kávészemek mindenhol megpörkölődnek, és ily módon tökéletes kávét lehet előállítani - írta a Room című űrkutatási szaklapban a San Diegó-i Anders Cavallini és a dubaji Hatim al-Kafadzsi robotépítő.
A Földön a kávészemek pörkölés közben össze-vissza hánykolódnak, eltöredeznek és a pörkölő forró felületével érintkezve pörkölődnek meg. "Ha a gravitációt kivonjuk ebből, a kávészemek lebegnek a forró tűzhelyben, 360-fokos, egyenletesen elosztott hőt kapnak és szinte tökéletesen megpörkölődnek" - magyarázták.
A kapszulát - amely kezdetben 300 kilogramm szemeskávét képes hordozni - egy rakétával juttatják a világűrbe, mintegy 200 kilométeres magasságba. A szemek abban a hőben pörkölődnek meg, amely akkor fejlődik, amikor a kapszula visszatér a Föld légkörébe, a túlnyomásos tartályban a hőmérsékletet 200 Celsius-fok körül tartják.
A vállalkozók elmondták, hogy már tárgyalást folytatnak olyan magán rakétagyártó cégekkel, mint a Rocket Lab és a Blue Origins, hogy megtalálják a megfelelő rakétát - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.
Amint a kávé visszaér a Földre, az első, űrben pörkölt kávéból Dubajban, a vállalkozópár Space Roasters nevű cégének székhelyén fognak először kávét főzni. Azt még nem tudni, mennyibe fog kerülni egy csésze kávé.
Cavallini és al-Kafadzsi azt reméli, hogy jövőre indulhatnak az első kávészemek a világűrbe.
Nem ez az első ötlet kávé űrbe juttatására. 2015-ben az Argotec olasz űrkutatási cég és a Lavazza kávéforgalmazó együttműködött a Nemzetközi Űrállomás asztronautái számára készült első presszógép tervezésében és kivitelezésében. 2015. május 3-án Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő itta az űrállomáson az első presszókávét egy a súlytalanság körülményeire készített speciális csészéből.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 06. 07:49, csütörtök | Bulvár
KIM: 80 millió forintos támogatásból alkotóházként újul meg Gobbi Hilda villája
A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) döntése alapján 80 millió forintos támogatásban részesül a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány, hogy felújítsák Gobbi Hilda egykori visegrádi villáját.
2025. Február 05. 07:42, szerda | Bulvár
Méhkasnak álcáztak egy illegálisan épült apartmant Isztriában
Tulajdonosa méhkasnak álcázta illegálisan épült apartmanját az isztriai Umagban; Vigyázz, méhek! veszélyre figyelmeztető táblát tett ki, mindezt azzal a céllal, hogy elriassza a potenciális látogatókat vagy ellenőröket
2025. Február 04. 07:41, kedd | Bulvár
Negyven évbe tellett megfejteni egy kétezer éves szöveget Izraelben
Negyven évvel felfedezése után megfejtettek egy kétezer éves szöveget Izraelben új fényképészeti technológia és a mesterséges intelligencia segítségével.
2025. Február 02. 08:34, vasárnap | Bulvár
Franciaország állami intézetet hozott létre a mesterséges intelligencia ellenőrzésére
Franciaország létrehozta a mesterséges intelligencia felügyeletével foglalkozó állami intézetet, amelynek feladata az új technológiában rejlő lehetséges kockázatok előrejelzése - jelentette be a kormány.