Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Július 03. 12:47, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók, akik a témában készült legnagyobb elemzést végezték. A legnagyobb kockázatot azonban továbbra is az életmód jelenti: mindenekelőtt a dohányzás és a kevés mozgás.

A génhiba a legtöbb agyvérzést és szívrohamot okozó vérrögök képződését segítheti elő - idézi a BBC hírportálja a PLoS ONE tudományos lapban megjelent tanulmányt. A tudósok remélik, hogy genetikai teszttel a jövőben azonosítható lesz, kiknél növeli a kardiológiai betegségek kockázatát a génhiba.
A londoni King's College kutatói több mint 80 tanulmányt tekintettek át, ezekben mintegy 50 ezer ember adatait elemezték. Azt találták, hogy a PIA2 jelű gént hordozó személyeknél nagyobb volt a kockázata az érelzáródás okozta agyvérzésnek, mint azoknál, akiknél a gén nem volt jelen. Számításaik szerint a gén 10-15 százalékkal növeli az agyvérzés esélyét.
A növekedés jelentősége azonban attól függ, mekkora az egyén életmódjából fakadó kockázat, melyet olyan tényezők befolyásolnak, mint a dohányzás, a táplálkozás, a testsúly és a mozgás - olvasható a tanulmányban. Akik két ilyen gént is hordoznak, azoknál a kiinduló, életmódból fakadó kockázat akár 70 százalékkal is növekedhet.
Ugyanebben a lapban jelent meg egy másik tanulmány, mely kimutatta, hogy a 45 évnél fiatalabbaknál a PIA2 gén a szívroham nagyobb kockázatával is összefügg.
Úgy tűnik, a hibás gén a trombocita nevű véralkotók fehérjéivel (glikoprotein IIIa) áll kapcsolatban. Ezek a lemezkék a természetes véralvadásban vesznek részt, hogy sérülés esetén elállítsák a vérzést. A kutatók szerint azonban a hibás gén túlműködésre sarkallhatja őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket