Városlista
2024. október 3, csütörtök - Helga

Hírek

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

A keddi összesítés szerint már 133 halálos áldozatot találtak meg a romok között. A legnagyobb mentési munka Észak-Karolina állam nyugati hegyvidéki részén zajlik, részben Asheville városában és környékén, amelyet szinte teljesen elmosott az árvíz a hétvégén.

A település változatlanul nehezen közelíthető meg, miután az utakat is elvitte az áradat.

Az Asheville-t is magában foglaló Buncombe megyében már 40 ember halálát erősítették meg, és többeket továbbra sem találnak. A térségben volt olyan áldozat, aki az áradás miatt autójában vagy otthonában rekedt és megfulladt, vagy kidőlő fa sújtott halálra. Egy, az áradás elől lakóház tetejére menekült édesanya és gyermeke a légimentőkre várva vesztette életét, miután az otthonuk részben összeomlott.

Meteorológusok szerint Észak-Karolina nyugati részét azért érintette más térségeknél súlyosabban a természeti katasztrófa, mert az Appalache-hegység ottani magasabb vonulatainak következtében alacsonyabb hőmérséklet miatt megnőtt a csapadékhajlam. Az összesítések szerint a térségben alig négy nap alatt 600 millimétert meghaladó eső hullott, ami gyorsan zúdult le a hegyek lábánál és völgyekben fekvő településekre.

Az Egyesült Államok floridai partvidékét múlt csütörtökön elérő Helene hurrikán legkevesebb hat államban okozott komoly károkat, így Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, Tennessee és Virginia szövetségi államokban.

A keddi összesítés szerint még mintegy 1,6 millió háztartás és vállalkozás nem jut elektromos áramhoz. Az árvíz nyomán leginkább érintett térségben az ivóvíz és az élelmiszer hiánya, valamint a mobiltelefon-kapcsolat akadozása okozza a legnagyobb problémát, a hivatásos és önkéntes segélymunkások számára.

A kormányzat kedden közölte, hogy Joe Biden elnök szerdán ellátogat Észak-Karolina államba, hogy megszemlélje a pusztítás mértékét. Az elnök a hétvégén rendeletben hirdetett katasztrófahelyzetet több államra, ami megkönnyíti a szövetségi források igénybe vételét.

Az elnököt hétfőn több kritika érte republikánus politikusok és Donald Trump volt elnök részéről, amiért a katasztrófa idején hétvégére Delaware állambeli tengerparti házában maradt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.

2024. Október 02. 07:39, szerda | Külföld

Irán megtámadta Izraelt, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT)szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán.

2024. Október 02. 06:00, szerda | Külföld

Izraelben az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk a Tel-Avivban és környékén élőknek

Izraelben az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk a Tel-Avivban és környékén élőknek a polgári védelem kedd délután kiadott utasításai szerint.