Hírek
2017. Február 22. 16:36, szerda |
Életmód
Forrás: mti
Az élelmiszertermelésünk egyötöde a kukában köt ki

A világ élelmiszertermelésének mintegy 20 százaléka vész kárba amiatt, hogy az emberek a szükségesnél többet fogyasztanak, és mert az élelmiszerek egy része a szemétbe kerül, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
A szükségleteiknél mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak az emberek, miközben a megvásárolt élelmiszerek majdnem kilenc százalékát hagyják megromlani, vagy kidobják - derítette ki az Edinburghi Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport, amely a globális élelmezési rendszer tíz szakaszát, köztük az élelmiszertermelést és -fogyasztást tanulmányozta, hogy számszerűsítsék a károkat.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait felhasználva mutatták ki, hogy jóval több élelmiszer vész kárba a rendszerben, mint korábban feltételezték.
A világon előállított 2,1 milliárd tonna termés mintegy fele vész kárba a túlfogyasztás, a szemétbe dobás és a nem hatékony termelési folyamatok miatt. A legkevésbé hatékony folyamat a haszonállattartásból származó termékek előállítása, ami 78 százalékos, vagyis 840 millió tonna veszteséggel jár. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonna ehető állati termék, köztük hús, tej és tojás előállítására - állapították meg az Agricultural Systems folyóiratban közzétett tanulmányukban.
Csupán a rendszer ezen stádiuma a betakarított terményveszteség mintegy 40 százalékát jelenti - írták a kutatók, akik felhívták a figyelmet arra, hogy a növekvő kereslet az egyes élelmiszerekre, különösen a hús- és tejtermékekre csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, és megnehezíti a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését.
Ezen kereslet kielégítése környezeti károkat okozhat az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése miatt, csökkenti a vízkészleteket és a biodiverzitás elvesztését eredményezheti.
A szakemberek szerint a folyamat megfordítható lenne, ha az emberek kevesebb állati terméket ennének, csökkentenék az élelmiszerhulladékot és nem fogyasztanának többet táplálkozási szükségleteiknél.
Az élelmezési biztonságot erősítené és segítene elkerülni a környezeti károkat a globális élelmezési rendszer veszteségeinek csökkenése. Eddig nem tudtuk, miként hat a rendszerre a túlfogyasztás, amely nemcsak az egészségre, hanem a környezetre is káros - idézte Peter Alexandert, az Edinburghi Egyetem kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 23. 09:01, vasárnap | Életmód
Berlinale - A Dreams nyerte az Arany Medvét
A norvég Dreams (Sex Love) kapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 75. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján.
2025. Február 21. 08:12, péntek | Életmód
Influenza: csaknem 87 ezren fordultak orvoshoz a múlt héten
Február 10. és 16. között 86 800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján
2025. Február 20. 08:02, csütörtök | Életmód
Nyitrai Zsolt: már 40 ezer életet mentett meg a Gondosóra
Már 40 ezer életet mentett meg a Gondosóra - közölte a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Facebook-oldalán szerdán.
2025. Február 19. 07:34, szerda | Életmód
MCC: díjazták Magyarország legjobb gimnáziumait
Ünnepélyes gála keretében ismerte el és díjazta Magyarország 100 legjobb gimnáziumát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az Oktatási Hivatal (OH) .