Városlista
2025. március 6, csütörtök - Leonóra

Hírek

2022. Március 20. 13:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Derecskei győztese lett a Magyarország étele 2022. szakácsversenynek

Derecskei győztese lett a Magyarország étele 2022. szakácsversenynek

A derecskei Almavirág Team (Breitenbach Attila, Balogh Szabolcs) nyerte meg az ötödször megrendezett Magyarország étele 2022. szakácsversenyt.

A csapat a Hortobágy ízei (marhafartő borókával, slambuc, lecsó, zsályás vajmártás) fantázianevű étellel győzött a versenyen. A második helyezett a Lifestyle Hotel Mátra, a harmadik a Blöff Bisztró lett.

Az átadón Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatti nehéz hónapok után "a vendéglátásba is visszatért az élet", amit a legfrissebb adatok alátámasztanak. Elmondása szerint a vendéglátóhelyek forgalma az elmúlt hét hónapban jelentősen, 43,5 milliárd forinttal meghaladta a járványt megelőző hasonló időszak adatát, ami mintegy ötszázalékos bővülést, a járványos időszakhoz képest pedig másfélszeres bővülést jelent.

Úgy vélte, a Magyarország étele verseny a bravúros séftudásról és a magyar konyha iránti tiszteletről is szól. A díj a nemzeti összetartozást is megtestesíti - tette hozzá.

Varga Károly mesterszakács, zsűrielnök történelmi pillanatnak nevezte a versenyt, mert szerinte olyan magyar ételek születtek, amelyeket 30-40 év múlva nagy tisztelettel fognak fogyasztani.



Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, a verseny ötletgazdája szerint a viadallal a nemzeti összetartozást erősítik, nem mellékesen pedig új magyar ételek megszületését segítik elő. Megjegyezte, hogy a Petőfi bicentenárium évében a költészetet a gasztronómiával kötötték össze és megpróbálták "a szürkemarhát visszahozni a magyar konyhába", mert mostanában kiszorult a magyar éttermek kínálatából.

A versenyzőknek maximum négy elemből álló innovatív, de populáris új ételt kellett készíteniük úgy, hogy a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és megfeleljen a magyar igényeknek. Az ételt és fantázianevét is Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez kellett kötni, továbbá fontos volt, hogy használjanak alapanyagként szürkemarha húst, vajat és bármely, Magyarországról származó öko vagy hazai védjegyes terméket. Fontos kritérium volt, hogy a nettó bekerülési alapanyag költség nem lehetett több mint ezerötszáz forint.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Március 06. 07:58, csütörtök | Belföld

Egy hét haladékot adott a Nemzetgazdasági Minisztérium a kiskereskedelmi láncoknak

Egy hét haladékot adott a Nemzetgazdasági Minisztérium a kiskereskedelmi láncoknak, hogy önként csökkentsék a profitjukat.

2025. Március 06. 07:19, csütörtök | Belföld

Meteorológia: enyhe és nagyon száraz volt a tél

Enyhe és nagyon száraz volt a tél - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szerdán.

2025. Március 05. 07:49, szerda | Belföld

Idén 7 magyar cég került a Financial Times nemzetközi céges ranglistájára

Idén 7 magyar cég került arra a listára, amelyben a Financial Times (FT) Európa ezer vállalatát rangsorolja a növekedésük alapján - közölte a brit gazdasági lap kedden az MTI-vel.