Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2018. Szeptember 03. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Díjazták a szinkronszakma legjobbjait

Díjazták a szinkronszakma legjobbjait

Ebben az évben is megrendezték a Szinkronikum gálát, amelyen a magyar szinkronszakma legjobbjait díjazták. Az ünnepségen Szersén Gyula színművész vehette át a szakma életműdíját

- hangzott el az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában vasárnap délelőtt.

A második alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségen, szeptember elsején, a magyar szinkronszakma legjobbjait nyolc kategóriában díjazták.

Szersén Gyula, aki 54 éve dolgozik a szinkronszakmában, a műsorban elmondta: megható volt számára az életműdíj, amelynek jelentőségét számára az emeli, hogy azt a szakma képviselői ítélték oda.

Az egyebek mellett Charles Bronson, Terence Hill magyar hangját kölcsönző színművész beszélt arról is, hogy van amikor elégedett a munkájával, mert százszázalékosan bele tud bújni egy színész bőrébe, de van, amikor nem érzi ezt az elégedettséget. Sajnos nagyon sok a kommersz film, amit a televíziós csatornák sugároznak - tette hozzá. A számos szinkronszerep között Poirot felügyelő vagy Dr. Watson magyar hangjaként is megszólaló színész arról is beszélt, hogy kedvenc szinkronmunkái közé tartoztak David Attenborough természetfilmjei.

Rajkai Zoltán, a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete elnöke elmondta, hogy az idei Szinkronikum díjátadó gálán a tavalyinál több elismerést adhatták át, így a szinkronszakma minden területének legjobbjait díjazták. Elismerésben részesült a legjobb dramaturg, rendező, hangmérnök, színész, átadták a közönség díját és a Selmeczi Roland Talentum-díjat is.

Rajkai Zoltán a szakma előtt álló legfőbb kihívásként említette: mivel nincsenek a szakmának minőségbiztosítási feltételei, képzése, ezeket ki kellene alakítani.

Elsőként tavaly ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat 2017-ben Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.

Címkék: szinkron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket