Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Július 03. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyértelműsítené a gyermekétkeztetés díjának szabályozását az ombudsman

Egyértelműsítené a gyermekétkeztetés díjának szabályozását az ombudsman

Székely László annak kapcsán indított vizsgálatot, hogy egy többgyermekes édesanyának, leadott nyilatkozata ellenére sem állapította meg az iskola az étkezési kedvezményt, mert nem csatolt a dokumentumhoz hatósági igazolást a családi pótlék folyósításáról.

A Magyar Nemzet szerint az ombudsman egyértelművé tenné a gyermekétkeztetés díjának szabályozását. A lap cikke szerint Székely László, az alapvető jogok biztosa legfrissebb, a lap által megismert jelentésében arra kéri az emberi erőforrások miniszterét, fontolja meg a gyermekvédelmi törvény olyan módosítását, amely egyértelműen meghatározza az állami fenntartású köznevelési intézményekben az önkormányzatok által nyújtott gyermekétkeztetés személyi térítési díjának megállapítására - ezzel együtt a jogorvoslati kérelem elbírálására - jogosult szervet.

Az ombudsman ezzel párhuzamosan felkérte az állami fenntartású iskolákat felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökét, hívja fel az iskolaigazgatók figyelmét arra, hogy a három- vagy többgyermekes családok gyermekei után járó ötvenszázalékos normatív étkezési kedvezmény igénybevételéhez csupán a szülő nyilatkozatára van szükség a háztartásban nevelt gyermekek létszámáról, a támogatás jóváírásának feltételéül semmilyen további hatósági igazolás nem kérhető.

Székely László annak kapcsán indított vizsgálatot a térítési díjak ügyében, hogy egy többgyermekes édesanyának a leadott nyilatkozata ellenére sem állapította meg az iskola az étkezési kedvezményt arra hivatkozva, hogy nem csatolt a dokumentumhoz hatósági igazolást a családi pótlék folyósításáról. Amikor az asszony jogorvoslatot kért, hónapokig vándorolt az ügy az egyes hivatalok között.

A lap megkereste az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságát, ahol közölték: megvizsgálják és megfontolják a jogszabály módosítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket