Városlista
2024. szeptember 30, hétfő - Jeromos

Hírek

2011. Augusztus 13. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Elevenszülők voltak a tengeri őshüllők

Elevenszülők voltak a tengeri őshüllők

A tudósok bejelentették, hogy megtalálták az első bizonyítékot arra, hogy a hatalmas méretű tengeri őshüllők, a plesiosaurus-ok nem raktak tojásokat, hanem utódaikat elevenen hozták a világra.

A bizonyíték pedig nem más, mint egy várandós hüllő maradványa, amelyen jól kivehetőek a magzat körvonalai.

A 78 millió éves maradványok jelenleg Los Angelesben találhatóak, mivel a tudósok részletes elemzéseknek is alávetik. Eredetileg egy kansasi farmon találtak rá az 5 méter hosszú Polycotylus latippinus fosszíliáira, amely az úgynevezett plesiosaurus-ok családjába tartozik, de immár két évtizede feküdt a Los Angeles-i múzeum alagsorában, mire valaki felfedezte, hogy mekkora érték valójában.

A maradványok elemzésekor a tudósok rögtön felfedezték, hogy két különálló hüllőről van szó, de azt szinte rögtön kizárták, hogy a nagyobb megette volna a kisebbet, mivel a csontokon nem találtak harapásnyomokat. Végül rájöttek, hogy a hüllő utódának fosszíliáiról van szó.

A tudósok már 200 éve találgattak - nem tudták eldönteni, hogy hogyan szaporodhattak ezek az óriási tengeri hüllők. Azt valószínűtlennek tartották, hogy a parton raktak volna tojásokat, mivel mozgásuk ott túl nehézkes lett volna - most azonban már bizonyíték is van arra, hogy eleven utódokat szültek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: túdós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 30. 07:45, hétfő | Belföld

A hét közepén ismét csapadékosabbá válik az időjárás

A hét még napos, száraz idővel indul, de szerdától ismét több hullámban kell esőre számítani.

2024. Szeptember 30. 07:41, hétfő | Belföld

Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról(FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).

2024. Szeptember 30. 07:40, hétfő | Belföld

Októbertől Budapesten is az új ügyeleti rendszer működik

Október elsejével Budapesten is működésbe lép az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, betegközpontú ügyeleti rendszer, melynek hívószáma 1830.

2024. Szeptember 29. 08:18, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt