Városlista
2024. október 2, szerda - Petra

Hírek

2011. Szeptember 02. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Ellentmondásosan nyilatkoznak Kadhafi fiai

Ellentmondásosan nyilatkoznak Kadhafi fiai

Harcra buzdította híveit egy hangüzenetben a szökésben lévő Moammer Kadhafi fia. Felhívásában elmondta: Tripoliban tartózkodik és apja, Moamer Kadhafi is jól van.

Közben megérkezett Nagy-Britanniából Líbiába az a készpénzszállítmány, amelyet a korábban befagyasztott vagyonból juttatnak el a felkelőkhöz.

 

230 millió dollárnak megfelelő dínár érkezett Líbiába egy brit különgéppel. A bankjegyeket még Moammer Kadhafi rendelte meg az év elején egy brit nyomdától, a harcok kitörése után azonban zárolták a líbiai vagyont. Most azért adták át az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak, hogy enyhítsék a készpénzhiányt a polgárháború után. Az ügylet szépséghibája mindössze annyi, hogy állítólag az ötvendínáros bankjegyeken Kadhafi arcképe van.

Qassem Azzoz, a líbiai nemzeti bank kormányzója azt mondta: nagyon fontos, hogy ki tudják adni a fizetéseket, hiszen két hónapja nem kaptak pénzt az emberek, és a kórházaknak, biztonsági szolgálatoknak is szükségük van pénzre.

Közben egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek Kadhafi fiai: Szaadi szerdán tárgyalást ajánlott a felkelőknek és garanciát kért arra, hogy megadás esetén nem végzik ki apját. Néhány órával később a második legidősebb Kadhafi-fiú hangüzenetben jelezte, nem adják meg magukat. Az Átmeneti Nemzeti Tanács szombatig adott haladékot a Kadhafi-párti harcosoknak a fegyverletételre.

Közben az Al Jazeera közzétett egy titkos dokumentumot, amelyből kiderül, George Bush egykori külügyi államtitkára, David Welch még augusztusban is tanácsokat adott a Kadhafi-rezsimnek az Egyesült Államok és a NATO elleni propagandaháború megnyeréséhez. (pr)

hírTV

Címkék: líbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 30. 07:39, hétfő | Külföld

Tovább növekedett a halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban

Tovább növekedett és megközelítette a százat a halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban, miközben a romok eltávolítása is zajlott vasárnap.

2024. Szeptember 30. 07:38, hétfő | Külföld

Szijjártó Péter üdvözölte az Osztrák Szabadságpárt győzelmét

\"Micsoda hétvége!! Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem\" - értékelte az ausztriai választás eredményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap esti Facebook-bejegyzésében.

2024. Szeptember 29. 08:20, vasárnap | Külföld

Izraeli hadsereg: légicsapásban meghalt a Hezbollah vezetője

Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte szombaton, hogy egyik előző napi célzott bejrúti légicsapásában életét vesztette az Iránból támogatott libanoni síita mozgalom, a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk.

2024. Szeptember 28. 08:57, szombat | Külföld

Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.