Hírek
2018. Október 15. 00:00, hétfő |
Helyi
Forrás: Nemes Claudia
Kerekasztal a közétkeztetésről - képgalériával
A közétkeztetésben érintett szakemberek találkoztak a napokban a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karán az akadémia, a Példa Egyesület a Szigetköz Szatyor szervezésében.
A NÉBIH, OGYÉI, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakemberei, magatartás kutató és az NAK vezetője, egyetem professzorai tartottak előadásokat azon a konferencián, melyet dr. Porpáczy Krisztina háziorvos, a PÉLDA Egyesület a Szigetközi Gyermekekért tagja kezdeményezett.
Polgármesterek, védőnők, gyermekorvosok, élelmezés vezetők, bölcsőde, óvoda és iskola vezetők, őstermelők, kistermelők és nagyobb gazdaságok képviselői látogattak el a rendezvényre.
A megjelentek célja a meglévő törvényi kereteket felhasználva egyre jobb minőségű élelmet biztosítani az oktatási intézményeinkben.
Burkhali Bernadett szociológus, epidemiológus a legfőbb gyermekkori egészségterhekről, főként az elhízásról beszélt. Dr. Somhegyi Annamária PhD. prevenciós igazgató reumatológia és fizioterápia szakorvosa A kirakó-játék egészben: teljeskörű iskolai egészségfejlesztés (TIE) címmel foglalta össze a TIE lényegét és akció tervét.
Dr. Soós Mihály, a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelmi Intézet adjunktusa Egészségtudatos magatartás a 14-25 év közötti fiatalok körében című előadásában rávilágított, hogy a 14 – 18 év közötti gyermekek az egészséges életmód elemeinek tartják a rendszeres testmozgást és a megfelelő táplálkozást. Rizikó tényezőnek a stresszt és az időhiányt, egészség károsító szokásnak az alkoholt, dohányzást és a sok édességet említik.
- Az egészséges életmód ösztönzői között a vonzó külső elérése, a testsúly csökkentése, a családi motiváció és a betegségektől való félelem jelenik meg. A gyerekekre befolyással legfőképp a szüleik vannak, gátként a megfelelést a társadalmi csoportnak, az időhiányt és az anyagiakat találták.
Zoltai Anna ellenőrzési osztályvezető kitért arra, hogy mennyire fontosnak tartja, hogy a konyhai dolgozók is és a pedagógusok megkóstolják a gyerekekkel együtt az ételeket, hiszen így tudják hitelesen kínálni a gyermekeket. Szükségesnek látta a konyhai dolgozók és az őstermelők, illetve a kistermelők élelmiszer biztonsághoz kapcsolódó képzését. Miháldy Kinga dietetikus az Iskolai Menzakörkép során bemutatta az egészséges iskolai étkeztetés előnyeit.
A résztvevők és a szervezők is várják a folytatást, hiszen ez csak az egyik első lépés volt a témában.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 21. 10:43, csütörtök | Helyi
Frühwirth Ildikó – Családi ünnepek kézikönyve
Frühwirth Ildikó Családi ünnepek kézikönyve című kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében november 26-án, kedden 17 órától.
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre