Hírek
2018. Október 15. 00:00, hétfő |
Helyi
Forrás: Nemes Claudia
Kerekasztal a közétkeztetésről - képgalériával

A közétkeztetésben érintett szakemberek találkoztak a napokban a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karán az akadémia, a Példa Egyesület a Szigetköz Szatyor szervezésében.
A NÉBIH, OGYÉI, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakemberei, magatartás kutató és az NAK vezetője, egyetem professzorai tartottak előadásokat azon a konferencián, melyet dr. Porpáczy Krisztina háziorvos, a PÉLDA Egyesület a Szigetközi Gyermekekért tagja kezdeményezett.
Polgármesterek, védőnők, gyermekorvosok, élelmezés vezetők, bölcsőde, óvoda és iskola vezetők, őstermelők, kistermelők és nagyobb gazdaságok képviselői látogattak el a rendezvényre.
A megjelentek célja a meglévő törvényi kereteket felhasználva egyre jobb minőségű élelmet biztosítani az oktatási intézményeinkben.
Burkhali Bernadett szociológus, epidemiológus a legfőbb gyermekkori egészségterhekről, főként az elhízásról beszélt. Dr. Somhegyi Annamária PhD. prevenciós igazgató reumatológia és fizioterápia szakorvosa A kirakó-játék egészben: teljeskörű iskolai egészségfejlesztés (TIE) címmel foglalta össze a TIE lényegét és akció tervét.
Dr. Soós Mihály, a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelmi Intézet adjunktusa Egészségtudatos magatartás a 14-25 év közötti fiatalok körében című előadásában rávilágított, hogy a 14 – 18 év közötti gyermekek az egészséges életmód elemeinek tartják a rendszeres testmozgást és a megfelelő táplálkozást. Rizikó tényezőnek a stresszt és az időhiányt, egészség károsító szokásnak az alkoholt, dohányzást és a sok édességet említik.
- Az egészséges életmód ösztönzői között a vonzó külső elérése, a testsúly csökkentése, a családi motiváció és a betegségektől való félelem jelenik meg. A gyerekekre befolyással legfőképp a szüleik vannak, gátként a megfelelést a társadalmi csoportnak, az időhiányt és az anyagiakat találták.
Zoltai Anna ellenőrzési osztályvezető kitért arra, hogy mennyire fontosnak tartja, hogy a konyhai dolgozók is és a pedagógusok megkóstolják a gyerekekkel együtt az ételeket, hiszen így tudják hitelesen kínálni a gyermekeket. Szükségesnek látta a konyhai dolgozók és az őstermelők, illetve a kistermelők élelmiszer biztonsághoz kapcsolódó képzését. Miháldy Kinga dietetikus az Iskolai Menzakörkép során bemutatta az egészséges iskolai étkeztetés előnyeit.
A résztvevők és a szervezők is várják a folytatást, hiszen ez csak az egyik első lépés volt a témában.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Január 29. 09:00, szerda | Helyi
Alkotó kezek művészete kiállítás a könyvtárban
2025. február 6-án, csütörtökön 17 órától Oláh Erika zománcműves, Eisenmayer Jenő ötvös és Eisenmayer Viola vésnök munkáiból nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében.
2025. Január 08. 08:05, szerda | Helyi
Módosul a vonatok menetrendje
Módosított menetrend szerint közlekednek egyes vonatok január 12-től január 19-ig Budapest-Kelenföld – Budaörs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 1 Budapest – Hegyeshalom vasútvonalon.
2025. Január 07. 08:10, kedd | Helyi
131 autóbuszt vásárol a MÁV
Dízelüzemű és hidrogénmeghajtású buszok beszerzésével folytatja idén a járműfiatalítási programját a MÁV-csoport - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2025. Január 06. 12:01, hétfő | Helyi
Akvarellfestmény kiállítás a könyvtárban
Irsai Hortenzia akvarellfestményeiből nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban január 10-én, pénteken 17 órakor.