Hírek
2018. December 05. 16:06, szerda |
Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay
Meghirdették a Magyarország étele 2019 szakácsversenyt

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.
A kormányzat számára számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelésórák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, amelynek bevételéből az egészségügyben dolgozók bérét emelték - mondta el a szakácsversenyek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.
Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy megváltozott az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás is, annak érdekében, hogy a gyermekek étrendjében minél több zöldség és gyümölcs, minél több természetes íz legyen, a szociális gyermekétkeztetésre fordított keretet pedig 29-ról 79 milliárd forintra emelték.
Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a közétkeztetés kiemelt figyelmet élvez az agrártárcánál is, hiszen naponta 1,5-2 millió embert érint.
Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében azonban rövidesen útmutató készül a közétkeztetésben dolgozók számára - közölte.
Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes hangsúlyozta, hogy a betegségek kialakulás szorosan összefügg az életmóddal. Mint hozzátette, az egészséges táplálkozás fontosságára a most meghirdetett gasztronómiai versenyek is segítenek felhívni a figyelmet.
Asztalos István, az Étrend elnöke elmondta: a két megmérettetés célja szintén az egészséges magyar konyha népszerűsítése.
Beszámolója szerint a Magyarország étele az éttermeknek szeretne új, egészséges, gyakorlatba is átültethető magyar fogásokat kínálni. A két kötelező alapanyag ezúttal a biotejföl és a darált hús lesz, a fogás alapanyagköltsége pedig nettó 1000 forint lehet.
Az Okés a hazai közétkeztetésben dolgozók számára ad ötleteket. Kötelező alapanyagként a versenyzőknek laktózmentes biotejet és vadhúst is fel kell használniuk a háromfogásos menük elkészítéséhez, melyekhez az alapanyagokat nettó 350 forintos, bioételek esetében 420 forintos keretből szerezhetik be.
Mivel a közétkeztetés jelentős mértékben érinti a diákokat, a versenyben ezúttal is dolgozik majd gyermekzsűri is.
Mindkét verseny döntőjét 2019 tavaszán tartják a felcsúti Letenyei Lajos Gimnáziumban.
A szerdai sajtótájékoztató keretében a Magyarország étele 2019 hivatalos tányérját is bemutatták, amely a Pannon Porcelán műhelyében készült.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Március 06. 07:58, csütörtök | Belföld
Egy hét haladékot adott a Nemzetgazdasági Minisztérium a kiskereskedelmi láncoknak
Egy hét haladékot adott a Nemzetgazdasági Minisztérium a kiskereskedelmi láncoknak, hogy önként csökkentsék a profitjukat.
2025. Március 06. 07:19, csütörtök | Belföld
Meteorológia: enyhe és nagyon száraz volt a tél
Enyhe és nagyon száraz volt a tél - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szerdán.
2025. Március 05. 07:51, szerda | Belföld
Orbán Viktor szerdán Emmanuel Macron meghívására Párizsban tárgyal a francia elnökkel
2025. Március 05. 07:49, szerda | Belföld
Idén 7 magyar cég került a Financial Times nemzetközi céges ranglistájára
Idén 7 magyar cég került arra a listára, amelyben a Financial Times (FT) Európa ezer vállalatát rangsorolja a növekedésük alapján - közölte a brit gazdasági lap kedden az MTI-vel.