Hírek
2015. December 13. 19:16, vasárnap |
Helyi
Forrás: Saját
Pedig a pincérnek is Karácsony van...
Idén nyáron a média gyakran foglalkozott a válságban levő balatoni vendéglátással. A munkaerőhiány viszont ma már nem csak a Balatonra és a nyári szezonra korlátozódik, a probléma általános és országos szintű.
A vendéglátásban hónapok, évek óta tartó küzdelem az, ami csak idén nyáron került a köztudatba, amikor egy balatoni vendéglátós teljes személyzete SMS-ben közölte, hogy Ausztriában folytatják tovább: tulajdonképpen alig maradt az országban szakács, cukrász, felszolgáló…
Nem az a baj, hogy nem képeznek elég szakembert, a probléma gyökere valahol a béreknél, a munkaóráknál és a munkahelyi körülményeknél kezdődik. Ha lehet így fogalmazni, „elfogyott” a szakképzett munkaerő. Jobb fizetésért, élhetőbb körülményekért rengeteg vendéglátós külföldre megy. Hiába sok az álláskereső, már takarítót vagy mosogatót is nehéz találni nettó 100 ezerért.
A munkaerőhiány a működést megnehezítő, árakat emelő probléma, amelyek az utóbbi években országos szintre nőtte ki magát. Már nagyvárosokban sem könnyű megfelelő, megbízható, vagy akár csak minimálisan alkalmas munkaerőt találni. Erről beszélgettem Bernáth Rolanddal, a BR Cukrászműhely tulajdonosával az Advent előtti időszakban.
„Nekem 4-5 hónapra előre kell gondolkodnom – mondja – hiszen megrendeléseim vannak! De megfelelő munkaerő nélkül nem lehet előre tervezni. Ráadásul napi termékekkel dolgozom, nem tudok raktározni, nincs az, hogy most nincs ember, majd jövő héten megcsinálom…”
A hozzáállásbeli problémák is szóba kerültek.
„Nincs tanulás, nincs alázat, az a lényeg, hogy mindegy hogyan, csak gyorsan legyen kész a munkával és mehessen haza. Nagyon kevés azoknak a száma, akiknek terveik vannak, akik kezdeni akarnak magukkal valamit. – mondja Roland - Pedig a cukrász szakma is azok közé tartozik, ahol folyamatosan fejlődni, tanulni kell és aki komolyan gondolja, attól ez nem lehet túl nagy elvárás.”
A külföldre vándorló munkaerőn kívül az jelent még alapvető problémát, hogy a magyar szakács-, cukrász- vagy felszolgálóképzés szinte alig termel minőségi munkaerőt.
„Talán most egy picit változott a helyzet, mert szeptemberben elindultak az állami felnőttképzések, ahol a végzettséggel már rendelkezők maguk választják a szakmát, de túl korai még eredményekről beszélni. Én még így is a szerencsésebbek közé sorolhatom magam, hiszen szakmailag jó csapattal rendelkezem, de az utánpótlást, illetve továbbfejlődést nem igazán látom biztosítottnak. Az egyedi, kézműves munkák elkészítéséhez kiváló szakemberek szükségesek!”
Nehéz erre a helyzetre egy jó megoldást találni, de talán így könnyebben érthető, mekkora nyomás nehezedik minden nap a vendéglátásban dolgozókra. Sokszor szabadnap nélkül, hétvégéken, ünnepekkor.
„Nekem a Karácsony amióta élek nem arról szól, mint másoknak! Ez a világ már nem az, ahol Ünnepkor együtt vagy a családoddal és se kocsma, se mozi, se üzlet nincs nyitva… Pedig a pincérnek is Karácsony van, nem?”
/ A fotók illusztrációk /
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 26. 14:16, kedd | Helyi
Festménykiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban
Bódi Ferenc Attila és Wolf Zsuzsanna festményeiből nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében december 4-én, szerdán 17 órakor.
2024. November 21. 10:43, csütörtök | Helyi
Frühwirth Ildikó – Családi ünnepek kézikönyve
Frühwirth Ildikó Családi ünnepek kézikönyve című kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében november 26-án, kedden 17 órától.
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok