Hírek
2015. December 13. 19:16, vasárnap |
Helyi
Forrás: Saját
Pedig a pincérnek is Karácsony van...
Idén nyáron a média gyakran foglalkozott a válságban levő balatoni vendéglátással. A munkaerőhiány viszont ma már nem csak a Balatonra és a nyári szezonra korlátozódik, a probléma általános és országos szintű.
A vendéglátásban hónapok, évek óta tartó küzdelem az, ami csak idén nyáron került a köztudatba, amikor egy balatoni vendéglátós teljes személyzete SMS-ben közölte, hogy Ausztriában folytatják tovább: tulajdonképpen alig maradt az országban szakács, cukrász, felszolgáló…
Nem az a baj, hogy nem képeznek elég szakembert, a probléma gyökere valahol a béreknél, a munkaóráknál és a munkahelyi körülményeknél kezdődik. Ha lehet így fogalmazni, „elfogyott” a szakképzett munkaerő. Jobb fizetésért, élhetőbb körülményekért rengeteg vendéglátós külföldre megy. Hiába sok az álláskereső, már takarítót vagy mosogatót is nehéz találni nettó 100 ezerért.
A munkaerőhiány a működést megnehezítő, árakat emelő probléma, amelyek az utóbbi években országos szintre nőtte ki magát. Már nagyvárosokban sem könnyű megfelelő, megbízható, vagy akár csak minimálisan alkalmas munkaerőt találni. Erről beszélgettem Bernáth Rolanddal, a BR Cukrászműhely tulajdonosával az Advent előtti időszakban.
„Nekem 4-5 hónapra előre kell gondolkodnom – mondja – hiszen megrendeléseim vannak! De megfelelő munkaerő nélkül nem lehet előre tervezni. Ráadásul napi termékekkel dolgozom, nem tudok raktározni, nincs az, hogy most nincs ember, majd jövő héten megcsinálom…”
A hozzáállásbeli problémák is szóba kerültek.
„Nincs tanulás, nincs alázat, az a lényeg, hogy mindegy hogyan, csak gyorsan legyen kész a munkával és mehessen haza. Nagyon kevés azoknak a száma, akiknek terveik vannak, akik kezdeni akarnak magukkal valamit. – mondja Roland - Pedig a cukrász szakma is azok közé tartozik, ahol folyamatosan fejlődni, tanulni kell és aki komolyan gondolja, attól ez nem lehet túl nagy elvárás.”
A külföldre vándorló munkaerőn kívül az jelent még alapvető problémát, hogy a magyar szakács-, cukrász- vagy felszolgálóképzés szinte alig termel minőségi munkaerőt.
„Talán most egy picit változott a helyzet, mert szeptemberben elindultak az állami felnőttképzések, ahol a végzettséggel már rendelkezők maguk választják a szakmát, de túl korai még eredményekről beszélni. Én még így is a szerencsésebbek közé sorolhatom magam, hiszen szakmailag jó csapattal rendelkezem, de az utánpótlást, illetve továbbfejlődést nem igazán látom biztosítottnak. Az egyedi, kézműves munkák elkészítéséhez kiváló szakemberek szükségesek!”
Nehéz erre a helyzetre egy jó megoldást találni, de talán így könnyebben érthető, mekkora nyomás nehezedik minden nap a vendéglátásban dolgozókra. Sokszor szabadnap nélkül, hétvégéken, ünnepekkor.
„Nekem a Karácsony amióta élek nem arról szól, mint másoknak! Ez a világ már nem az, ahol Ünnepkor együtt vagy a családoddal és se kocsma, se mozi, se üzlet nincs nyitva… Pedig a pincérnek is Karácsony van, nem?”
/ A fotók illusztrációk /
Ezek érdekelhetnek még
2025. Január 29. 09:00, szerda | Helyi
Alkotó kezek művészete kiállítás a könyvtárban
2025. február 6-án, csütörtökön 17 órától Oláh Erika zománcműves, Eisenmayer Jenő ötvös és Eisenmayer Viola vésnök munkáiból nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében.
2025. Január 08. 08:05, szerda | Helyi
Módosul a vonatok menetrendje
Módosított menetrend szerint közlekednek egyes vonatok január 12-től január 19-ig Budapest-Kelenföld – Budaörs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 1 Budapest – Hegyeshalom vasútvonalon.
2025. Január 07. 08:10, kedd | Helyi
131 autóbuszt vásárol a MÁV
Dízelüzemű és hidrogénmeghajtású buszok beszerzésével folytatja idén a járműfiatalítási programját a MÁV-csoport - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2025. Január 06. 12:01, hétfő | Helyi
Akvarellfestmény kiállítás a könyvtárban
Irsai Hortenzia akvarellfestményeiből nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban január 10-én, pénteken 17 órakor.