Városlista
2024. október 7, hétfő - Amália

Hírek

2011. November 15. 06:28, kedd | Helyi
Forrás: Böröndi

Tallós Prohászka Istvánra emlékeztek

Tallós Prohászka Istvánra emlékeztek

Minden év novemberének második hetében Tallós Prohászka Istvánra emlékeznek Mosonmagyaróvárott, s a magyaróvári temetőben koszorút helyeznek sírjára.

Minden év novemberének második hetében Tallós Prohászka Istvánra emlékeznek Mosonmagyaróvárott, s a magyaróvári temetőben koszorút helyeznek sírjára. Nem volt ez másként az idén sem, s most is önkormányzati delegáció érkezett a csallóközi Somorjáról, ahol szintén ápolják Tallós Prohászka emlékét. Nagy József önkormányzati képviselő szerint a két várost a sok közös szálon kívül ez az életmű is összekapcsolja.

Tallós Somorján született 1896. november 8-án, s az újrónafői szanatóriumban halt meg 1974. november 10-én. Telekkönyvi írnokként dolgozott Malackán, 1915-től katona, 1919-ben Magyaróváron szolgált. 1920-1924 között az Iparművészeti Iskola hallgatója, első kiállítását Somorján rendezte. Ezt követően állított ki Pozsonyban, s 1929-ben a budapesti Nemzeti Szalonban. 1947-ben költözött Mosonmagyaróvárra, itt életképeket és társadalmi témájú képeket festett a kor kívánt stílusában. Művészeti szakkört indított a városban, sok helybéli tehetséget tanított a mesterség fogásaira. Így Pintér Éva festőművészt is, aki a sírnál mondott köszöntőjében emlékezett meg a tanárember Tallós Prohászkáról.
Élete utolsó éveiben nagy szegénységben élt, különcnek tartották, s súlyos betegségben hunyt el 1974-ben.
A temetői megemlékezés után az emlékezők megkoszorúzták a Szent Imre utca sarkánál lévő épületen található emléktáblát. Az épület helyén állott az a ház, ahol a szakköri foglalkozásokat tartotta valaha Tallós Prohászka István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 07. 08:04, hétfő | Belföld

Labdarúgó NB I - Hazai siker a paksi rangadón, először vesztett pontokat a Ferencváros

A Paks hazai pályán 3-1-re legyőzte a címvédő Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga kilencedik fordulójának zárómérkőzésén.