Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Május 13. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Varga: a túlzottdeficit-eljárás szempontjából 2014 az igazi kérdés

Varga: a túlzottdeficit-eljárás szempontjából 2014 az igazi kérdés

A Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás szempontjából a jövő évi hiány lehet az igazi kérdés - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 A Lényeg című műsorában vasárnap.

Úgy fogalmazott: az idei költségvetési hiánnyal nem lehet gond, hiszen minimális intézkedéssel 3 százalék alatt lehet tartani a bruttó hazai termékhez viszonyított hiányszintet. A 2014. évi deficit lehet az igazi kérdés - tette hozzá.
A gazdasági tárca vezetője szerint az Európai Bizottság továbbra is kettős mércét alkalmaz. "Miért van az, hogy egyes országoknak lehetővé teszik azt, hogy egy vagy két év múlva teljesítsék a 3 százalék alatti hiányt, Magyarországtól pedig ezt azonnal elvárják?" - tette fel a kérdést.
Varga Mihály jelezte, hogy folyamatos egyeztetés zajlik a magyar kormány és Brüsszel között.
A pénteken bejelentett költségvetési kiigazítással kapcsolatosan elmondta: arról a kormány már döntött, és tájékoztatni fogja az Európai Bizottságot, amely értékelni fogja az intézkedéseket.
A miniszter emlékeztetett: az Európai Bizottság május végén készíti el azt a javaslatot, amelyet az európai gazdasági és pénzügyminiszterek Ecofin tanácsa júniusban megvitat, és amely alapján döntenek a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás esetleges megszüntetéséről.
Magyarország ellen az EU tagállamai közül a leghosszabb ideje, 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Az eljárás megszüntetésének feltétele, hogy a tagország bizonyítsa, fenntartható módon, azaz két évre előre 3 százalék alatt képes tartani GDP-arányos államháztartási hiányát.

Címkék: Gazdaság-NGM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket