Városlista
2024. október 4, péntek - Ferenc

Hírek

2011. Október 02. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress

Visszatérnek az emberek a fukusimai tilalmi övezet külső részébe

Visszatérnek az emberek a fukusimai tilalmi övezet külső részébe

A japán kormány engedélyezte a fukusimai lakosoknak, hogy visszatérjenek a megsérült atomerőmű köré vont 30 kilométer sugarú tilalmi övezet külső, 10 kilométer széles sávjába.

Hoszono Gosi nukleáris válság kezeléséért felelős miniszter közölte, hogy a japán kormány pénteken hozott ilyen értelmű döntést, s ez nagy előrelépést jelent a kárfelszámolás folyamatában.

Hozzátette, hogy a kormány mindenben támogatni fogja a helyi lakosokat és biztonságos hazatérésüket.

Edano Jukio nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy a kormány részben azért hozott ilyen döntést, mert a helyzet hirtelen rosszabbodásának a kockázata az erőműben elmúlt. Habár még nem hajtották végre a reaktorok úgynevezett 'hidegleállítását', azok hűtőrendszere stabilan működik.

Az úgynevezett 'rendkívüli evakuációs övezet' külső, tíz kilométeres sávjába teljes egészében beletartozik Hirono és Naraha városa, illetve a mellette fekvő Kavaucsi falu, továbbá Minamiszoma és Tamura egyes részei is ezen a területe fekszenek. Összesen mintegy 58 500 ember élt itt - tájékoztatott a köztévé

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.