Hírek
2022. Augusztus 16. 13:56, kedd |
PR
Forrás: (x)
Néhány tudnivaló a konzervek eltarthatósága kapcsán

Néhány vagy inkább rengeteg konzerv mindenki otthonában helyet kap, hiszen számos előnnyel rendelkeznek az ilyen alapanyagok. A konzervek eltarthatósága időben hosszúra nyúlik, bármikor elérhetőek.
Különösen akkor hasznosak, amikor nem áll rendelkezésre friss zöldség vagy gyümölcs.
A legtöbb spájzban zöldség, gyümölcs, savanyúság, készétel, pástétom és különféle húsok, halak is nagy mennyiségben helyet kapnak konzerv formájában. Sokan hajlamosak annyira túlvásárolni magukat ezekből, hogy végül sohasem használják fel őket. Ha hosszú idő után mégis leemelik őket a polcról, a termék dobozán lévő tájékoztatás szerint úgy vélik, már nem fogyaszthatóak. Így aztán számos konzerv a kukában végzi. Pedig attól függetlenül, hogy egy konzerv minőségi ideje már lejárt, lehet fogyasztható. Nézzük meg, hogy a termék mely tulajdonságait kell figyelembe venni a konzervek eltarthatósága vonatkozásában!
Minőségmegőrzés és fogyaszthatóság: a két fogalom nem ugyanaz
Számos félreértésre ad okot az, hogy a fenti két fogalmat gyakran felcserélik egymással. Pedig a minőségmegőrzés és a fogyaszthatóság egészen mást jelent. A minőségmegőrzési idő a gyártó cég által vállalt garancia, amellyel biztosítja, hogy addig az ideig a terméke biztonsággal fogyasztható a megszokott minőségben és ízvilágban. Ehhez persze megfelelő tárolás és felhasználás is szükséges.
A megfelelő tárolás minden konzerv esetén egy fénytől és melegtől védett helyen történik, a gyakorlatban tehát a tartós élelmiszerek tárolására a spajz, a pince vagy a kamra a legalkalmasabb. Fontos, hogy a csomagolás ne sérüljön meg, hiszen abban az esetben például, ha a konzerv doboza benyomódik vagy egyéb módon károsodik, baktériumok és gombák juthatnak az ételbe, fogyaszthatatlanná téve ezzel azt.
A konzerv fogyaszthatósága a minőségmegőrzési időt követően is fennállhat. Egy kutatás szerint a zöldségek és a húsételek a gyártástól számított 5 évig, a gyümölcsök és a savanyúságok pedig mintegy másfél évig fogyaszthatóak. Ekkor azonban már számolni kell azzal, hogy az élelmiszer veszít az élvezeti értékéből. A jól ismert ízek mérséklődhetnek és megváltozhat a konzerv állaga is. Lehet például darabos vagy a megszokottnál sűrűbb.
A fogyasztási idő tehát azt a dátumot jelöli, ameddig az étel emberi fogyasztásra alkalmas. Ezt követően tényleg jobb megszabadulni tőle, hiszen káros lehet az egészségre. Bármikor - akár a fogyasztási vagy a minőségmegőrzési idő lejárta előtt is -, amikor penészedést vagy egyéb rendellenes dolgot tapasztal a konzerven, jobb, ha megszabadul tőle! Fontos, hogy minden esetben csak sértetlen csomagolású terméket és kizárólag megbízható forrásból vásároljon, így nem kell silány minőségtől tartania. Ilyen korrekt üzlet például az Alföld íze webáruház is.
Tegyen Ön is az élelmiszerpazarlás ellen!
Az élelmiszerpazarlás világszintű probléma, amely sajnos fokozottan jelentkezik hazánkban is. A NÉBIH felmérése szerint fejenként közel 34 kilogrammnyi élelmiszert pazarol a magyar lakosság éves szinten, amely számos olyan ember táplálására alkalmas lenne, akiknek sajnos nem jut elég étel.Ez elkerülhető akkor, ha mindenki tisztában van a minőségmegőrzés és a fogyaszthatóság fogalmával, illetve ismeri a közöttük lévő különbségeket. A minőségmegőrzési idő lejártát követően se szabaduljon meg a konzervtől, hiszen a legtöbb esetben még fogyasztható! Ne halmozzon fel feleslegesen élelmiszereket, csak annyit tároljon, amennyit Ön és családja belátható időn belül el is fog fogyasztani. A kidobásra ítélt, de még ehető ételeket pedig ne tegye a szemetesbe, juttassa el inkább a rászorulókhoz!
Ésszerű vásárlással és némi tájékozódással rengeteget tehet azért, hogy ne végezze annyi étel a kukában és jusson elegendő élelmiszer mindenki asztalára. Minden esetben csak a szükséges mennyiséget és kizárólag megbízható helyről vásároljon, így máris sokat tehet az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, ráadásul a családi kasszát sem terheli feleslegesen!
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 22. 12:12, szombat | PR
Egyre idősebbek a magyarországi autók, a múlt évben az átlagéletkor már elérte a 16 évet.
Ezzel összhangban van a K&H biztos jövő felmérés eredménye is, amely szerint az autóval rendelkező középkorúak esetében a 15 évnél idősebb autók aránya 56 százalékra nőtt a korábbi 44 százalékról.
2025. Február 20. 16:09, csütörtök | PR
Stagnáló eladások, háttérbe szoruló e-autók: így változott tavaly az európai újautó-piac
A lengyelek vezetnek, Magyarország is dobogós az autóvásárlásban, a finnországi eladások viszont jelentősen visszaestek.
2025. Február 19. 12:14, szerda | PR
A fiatalok harmada mielőbb távozna a szülői házból
Tízből négy fiatal még a szüleivel együtt él, és a többségük halogatja az önálló lakóingatlanba történő költözést – erre jutott a K&H ifjúsági index, amely a 19-29 évesek költözési szándékait is vizsgálta.
2025. Február 14. 10:01, péntek | PR
Több mint 100 ezer diák a pénzügyi versenyben
Új rekord a K&H vigyázz, kész, pénz! diákoknak meghirdetett pénzügyi edukációs versenysorozatában: idén összesen 3438 csapat jelentkezett, ami 10 százalékkal több, mint az előző évben.